Adem- en ontspanning

Ademtherapie helpt de natuurlijke en ontspannen adembeweging herstellen. Ontspanningstherapie is het bewust worden van en leren hanteren van spanning in je lichaam en geest. Door bewust te ademen en te ontspannen leer je zelf de eigen spanning te regelen door aandacht, houding, beweging en ademoefeningen. Zo kom je er steeds beter achter wanneer er verhoogde spanning is en hoe je die kunt verminderen. Met andere woorden, je wordt je bewust van wat er gebeurt in je lichaam, wanneer je iets vastzet en hoe je dat kunt veranderen.

Voor wie?

Iedereen kent periodes van ziekte, stress, verlies of simpelweg te druk zijn. Dat kunnen lichaam en geest gedurende een bepaalde periode prima aan. Vaak is het echter zo dat we na een dergelijke periode niet meer goed in de ontspanning komen omdat we er zo aan gewend zijn in een staat van over-spanning te verkeren. We zijn dus eigenlijk vergeten hoe het is om in ontspanning en rusttoestand te zijn. Dat maakt dat we niet meer goed kunnen herstellen.

Je kunt komen voor adem- en ontspanningstherapie als je te vaak een gevoel van te hoge spanning in je lijf ervaart of niet goed kunt doorademen. Bijvoorbeeld bij:

  • hyperventilatie
  • paniekaanvallen
  • stress en burn-out
  • rouw
  • een andere ingrijpende gebeurtenis in je leven

Effecten van ademtherapie zijn al snel merkbaar: je krijgt meer energie, voelt je meer ontspannen, de nachtrust verbetert, je hebt meer lucht, minder stress en ook een betere conditie.

Hoe werkt het?     

  • Meestal zijn drie tot vijf sessies voldoende om te herstellen en weer meer in contact te komen met je lijf en je adem.
  • Tussen de afspraken neem je twee weken de tijd om thuis te kunnen oefenen.
  • Bij de volgende sessie evalueren we hoe het gaat en welke oefeningen goed voor je werken.

Dat is steeds de basis om verder te gaan. Soms zijn de klachten al ouder en daardoor hardnekkiger of is er sprake van trauma en dan kan een combinatie met lichaamsgerichte therapie aan te raden zijn.